Optimizarea vitezei siteului in 7 pasi
Viteza siteului joaca un rol important pentru productivitatea unui business online. In primul rand datorita statisticilor care releva faptul ca vanzarile cresc atunci cand siteul se misca mai repede – drept dovada, Amazon, dar si alte mari companii online, au investit sume uriase pentru a-si mari viteza de incarcare a paginilor, fapt care s-a tradus in cresterea de vanzari! Chiar si Google, cel mai mare motor de cautare din lume, a spus ca siteurile care se misca repede vor avea un plus de vizibilitate in rezultatele cautarilor sale. Mai jos vom prezenta pasii pe care trebuie sa-i efectuati pentru a spori viteza unui site, reusind astfel sa obtineti rezultate mai bune din mediul virtual.
1. Alegeti un hosting de calitate
Indiferent de tehnicile de optimizare pe care le veti aplica cu ajutorul acestui articol, hostingul va poate trage in jos! Atunci cand alegeti un plan de hosting, trebuie sa va orientati in functie de parerile celorlalti clienti – pentru ca multi furnizori de gazduire web aleg sa monteze mai multi clienti decat trebuie pe acelasi server, ingreunand astfel puterea sa de lucru. Pentru a garanta o viteza buna, va recomandam achitionarea unui vps sau server dedicat, deoarece acestea functioneaza independent de restul clientilor unui datacenter, iar viteza de functionare va fi garantat superioara.
2. Alegeti extensiile potrivite pentru pozele de pe site
Stiind ce extensii se potrivesc pozelor in unele zone de pe site, puteti economisi spatiu si imbunatati considerabil viteza de incarcare a paginilor. De pilda, extensia .gif este ideala pentru zona logo si se comporta foarte bine cand contine o paleta redusa de culori. Extensia .jpg este ideala pentru fotografii de inalta calitate si reuseste sa redea cel mai bine poze cu definitie inalta. Pentru poze transparente, este recomandata utilizarea extensiei .png – reda clar orice fotografie la definitie inalta si are o proprietate unica: se muleaza pe orice background daca transparenta este activata. Deci nu are rost sa folositi, pentru logo, un .jpg care reda o paleta mare de culori si ocupa mult, cand aveti posibilitati mai eficiente.
3. Inlocuirea tabelelor cu xhtml
Tabelele sunt mai mult decat necesare in unele cazuri, dar sunt redate greu de browsere, motiv pentru care, acolo unde se poate, va recomandam implementarea xhtml. Din nefericire, este nevoie de cunostinte in web design pentru a duce pana la capat o asemenea operatiune, asa ca, daca sunteti incepator, va recomandam sa treceti peste acest pas.
4. Optimizarea si comprimarea css
Proprietatile din cadrul obiectelor css nu trebuie sa se repete! Aveti grija ca acestea sa fie definite o singura data, fara a se repeta in alte zone, evitand astfel incarcari inutile. De optimizarea corecta a codului css se ocupa un cunoscator al functiilor css. Pentru comprimarea (arhivarea) css, in vederea imbunatatirii vitezei de incarcare, va recomandam sa folositi cssoptimiser.com sau cleancss.com. Se introduce codul css, dupa care utilitarul exporta un alt cod, asemanator, insa arhivat.
5. Arhivarea (comprimarea) fisierelor .js (javascript)
Atunci cand siteul dvs contine multe elemente .js, este foarte important sa le comprimati! Operatiunea de comprimare poate fi efectuata de oricine cu ajutorul unor instrumente create special pentru aceasta activitate. Noi va recomandam sa folositi javascriptcompressor.com sau dean.edwards.name/packer. Va trebui sa introduceti in campul de sus codul .js de pe siteul dvs, dupa care veti primi inapoi acelasi cod, insa comprimat! Inainte de a efectua orice manevra va recomandam sa pastrati o copie de rezerva a fisierelor .js.
6. Comprimarea (arhivarea) http
Pentru o viteza de transmitere a datelor mai buna, se recomanda comprimarea http. Aceasta operatiune, pe cat de simpla de aplicat de oricine, pe atat de importanta este! Aceasta comprimare se poate efectua din interiorul cPanel accesand butonul Optimize Website. Se poate verifica daca compresia s-a activat accesand acest link.
7. Implementarea paginilor de tip cache
Aceasta tehnica este cea mai buna pentru a evita supraincarcarea serverului si a oferi o incarcare a paginilor la o fractiune distanta! Aceasta tehnica de optimizare a vitezei siteului implica anumite cunostinte coding, insa utilizatorii obisnuiti de Wordpress pot folosi un plugin care face munca mult mai usoara – este vorba de acesta. De asemenea, conteaza foarte mult si cum este configurat serverul – daca permite sau nu aceasta posibilitate.
Special pentru utilizatorii de Wordpress, recomandam un plugin care se ocupa de optimizarea si comprimarea siteului si reuseste sa aplice, in mod automat, multe din punctele de mai sus – este vorba de “Php Speedy”, care poate fi accesat gratuit aici.