Ce inseamna o campanie de bannere

Bannerele reusesc sa fie pe departe cea mai puternica forma de advertising online deoarece, comparativ cu casutele de tip text, acestea reusesc nu numai sa fie persuasive, sa starneasca interesul vizitatorului, ci si sa se imprime pe creier impreuna cu mesajul pe care compania vrea sa-l transmita.

 

Cum se desfasoara o campanie de bannere?

In primul rand este important sa cream un banner – acesta are nevoie de o poza sugestiva si un mesaj bine gandit! Bannerele trebuie sa fie simple, fara prea multe explicatii si cuvinte, iar poza trebuie sa descrie exact dorinta cumparatorului. Ex: in cazul unei companii de automobile, poza ar putea contine o masina care sa dea impresia ca merge cu viteza foarte mare, pentru ca multi consumatori vor masini puternice!

In al doilea rand, trebuie studiata audienta partenerilor care doresc sa afiseze bannerul – de la cantitate pana la calitate. O audienta mare irelevanta poate da gres comparativ cu o audienta mai scazuta, insa formata din indivizi interesati direct de nisa dvs. Internetul este mare, iar principalii vanzatori de spatii pentru bannere sunt bloggerii. Consideram ca bloggerii sunt si cei mai buni parteneri pentru ca sunt ieftini si practici, insa in cazul unei campanii de anvergura puteti folosi Adwords.

In final, dupa ce s-au ales partenerii si s-au plasat bannerele pe siteurile acestora, incepe monitorizarea performantelor. Acesta este cea mai grea etapa pentru cei care doresc sa se promoveze cu ajutorul bannerelor – pentru ca atunci cand un partener se dovedeste a fi impotent din punct de vedere al potentialului in advertising, se impune renuntarea la contract. Pentru a calcula aceasta potenta, trebuie sa avem in vedere:

  • Raport vizitatori / accesari banner – daca exista, spre exemplu, 10k de vizitatori unici dintre care doar 10 dau click, inseamna ca nisa partenerului nu este prea relevanta.
  • Bounce rate partener – bounce rate reprezinta un coeficient de calitate al unui site web si se calculeaza pe baza unor criterii precum timpul petrecut de fiecare vizitator pe site, numarul de pagini incarcate de fiecare vizitator etc. Un bounce rate sub 50% este cat de cat decent, si cu cat scade, cu atat siteul este mai bun d.p.d.v. al livrarii de informatii catre vizitatori.
  • Rata de conversie – vizitatorii care ajung la dvs intreprind anumite actiuni pe siteul dvs? Rata de conversie reprezinta raportul dintre cei care cumpara si cei care se uita. Este posibil ca unii parteneri sa va ofere o rata de conversie mai mica decat altii, fenomen care instiga la renuntarea contractului.
  • Numar de afisari partener – numarul de afisari pe care le-a suportat bannerul pe siteul partenerului este foarte important, pentru ca tot de atatea ori mesajul bannerului a traversat mintea si subconstientul consumatorului, reprezentand un element cheie intr-o strategie de brandabilitate. Toate statisticile si datele de care aveti nevoie pot fi obtinute cu ajutorul unui serviciu gratuit de analiza a traficului web: Google Analytics. Daca totusi campania dvs de bannere nu functioneaza, ar fi bine sa va punteti intrebari in ceea ce priveste cele 4 elemente de analiza precizate mai sus.