Flash vs Html 5

Flash vs Html 5

Una din cele mai mari batalii, care se dau pe piata platformelor web multimedia, este Flash vs Html 5. Se pare ca Flash, in ciuda monopolului pe care l-a creat pentru aceasta piata, devine din ce in ce mai amenintat de o noua tehnologie, care se numeste Html 5.

Aceasta noua platforma multimedia, Html 5, pana nu demult era doar o solutie pentru paginile web statice, neavand prea multe posibilitati si capacitatea de a capata caracteristici asemanatoare flash, anume, dinamismul.

Flash este o aplicatie construita si intretinuta de cei de la Adobe si are capacitatea de a reda continut multimedia dinamic: de la poze, filme pana la muzica si efecte de orice fel! Acum, Html 5 invata din greselile celor de la Adobe, si mai mult, ofera in unele cazuri rezultate mai bune – asta in conditiile in care noua platforma abia s-a nascut si nu a reusit sa-si valorifice inca potentialul!

 

Diferentele dintre Flash si Html 5

  • Cel mai mare avantaj oferit de Html 5 este capacitatea sa de redare continut multimedia fara instalarea unui soft aditional, comparativ cu Flash care cere un player.
  • Comparativ cu Html care, la ora actuala, are suport pentru 40 % din browsere, Flash se lauda cu o compatibilitate de 99%. Ceea ce rezulta ca 99% din browserele actuale sunt capabile sa foloseasca aplicatia Flash.
  • Potentialul de audienta este, de asemenea, in defavoarea Html 5, cu 800 de milioane de potentiali utilizatori, comparativ cu Flash care a ajuns la 2 miliarde.
  • Daca privim spre functionalitate, Flash are un avantaj considerabil in redarea 3D, redarea de efecte speciale si chiar la partea de transmisie-receptie de date in timp real.

 

In ceea ce priveste consumul de resurse, se pare ca Flash reprezinta in continuare o solutie pentru cei cu unitati mai putin performante, dovedindu-se a fi mai rapid cu pana la 58%, in cazul Google Chrome. Pentru utilizatorii de Mac, Flash se misca mai greu decat Html 5 – asta din cauza ca aplicatia incearca sa apeleze la acceleratorul grafic al sistemului, lucru imposibil datorita restrictiilor hardware, limitand artificial posibilitatile aplicatiei Flash.

Totusi, Html 5 este considerat de viitor! Asta datorita tehnologiilor pe care le poate incorpora si care pe viitor pot permite nenumarate solutii si posibilitati pentru industria multimedia. Este vorba de posibilitatea implementarii unor tehnologii ca: JavaScript, CSS3, Canvas, SVG etc.