Cel mai des intalnite greseli in web design

Pentru ca multa lume se zgarceste sa plateasca sute de euro pe un website original, de calitate, apar fel si fel de probleme care fie afecteaza functionalitatea sitului, fie scad dramatic increderea in ochii clientului - mai ales daca vorbim de un website care are pretentia de a genera incasari. Iata cateva din greselile pe care le poti evita apeland la o agentie web profesionista:

 

1. Cautare lipsita de functionalitate

Probabil ati observat ca fiecare website are o sectiune de cautare (numit search de cele mai multe ori). Aceasta functie este mai importanta decat credeti, mai ales in cazul siturilor cu multe pagini si stufoase in informatii. Se pare ca aceasta functie se dovedeste a fi nefunctionala sau inutila de cele mai multe ori - pentru ca ori ofera prea multe rezultate irelevante, fie nu reuseste sa gaseasca nimic. De altfel, trebuie adaptata si pagina in care se ofera rezultatele cautarii.

 

2. Texte scrise incorect sau publicate gresit

Chiar daca aveti buna intentie de a oferi utilizatorilor documentatie si continut text original, de calitate, daca acesta nu este publicat ordonat, aranjat pentru a place ochiului, nu va fi citit. Atunci cand "turnati" efectiv 50 de randuri de text, fara paragrafe, subtitluri, elemente bold care sa usureze cititul, o sa aveti surpriza de a constata ca nimeni nu sta pe pagina mai mult de 5 secunde - ceea ce este total contraproductiv. Desigur, nu mai mentionam efectele devastatoare unui text scris incorect, lipsit de inteles sau total irelevant sectiunii respective.

 

3. Folosirea componentelor specifice reclamelor

Utilizatorii de internet si-au format un reflex incredibil de a evita orice se aseamana cu o reclama sau spatiu publicitar.  Din acest motiv, bannerele mari, colorate frumos, ar putea sa nu iasa in evidenta asa mult precum credeti si ar putea deranja utilizatorul. De altfel, nu sunt excluse animatiile si mai ales paginile de tip pop-up - cele care se deschid intr-o noua fereastra. Folosind astfel de componente mariti sansele ca utilizatorul sa nu va mai viziteze a doua oara.

 

4. Folosirea "_blank" pentru paginile interne

Ca si in cazul paginilor de tip pop-up, este extrem de enervant ca la fiecare click efectuat in interiorul sitului, sa se deschida o noua fereastra. Evitati pe cat de mult posibil functia "_blank" si pastrati pagina cat mai simpla. Acestea au fost doar 4 din greselile cu care unii vanatori de chilipiruri se pricopsesc daca nu sunt atenti la cine apeleaza pentru web design.